torstai 21. maaliskuuta 2019

Päivä yötä pitempi - kevät!

Aurinko on siirtynyt taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle eli meille Suomeenkin. Eilen 20.3. oli kevätpäiväntasaus, ja minulle se tietää puutarhakirjojen esille ottamista kirjahyllystä. Niitä onkin aika paljon eikä lehtien selaamisen ohella ehdi niitä kannesta kanteen lukemaan, mutta selailemaan. Pelkästään niiden olemassaolo tuo  kevätmieltä ja inspiraatiota.
Puutarhakirjat pääsivät tuulettumaan
kirjahyllystä verannan pöydälle.
Puutarhakirjoja on mukava lueskella
meidän valoisalla verannallamme. 
"Maaliskuu maata näyttää" ei ihan meillä Pohjois-Pohjanmaalla vielä toteudu, Saksassa asuessamme oltiin tähän aikaan jo paljon pitemmällä sekä kasvihuoneessa että ulkona, siemenet istutettu ja orvokit ruukuissa terassilla ja ikkunalaudoilla.
Pian alkaa Pohjolassakin aurinko lämmittää. Ja kun päivät pitenevät, kevät tulee kohisten. Kasvuaikaa on yötäpäivää! Siinä myös maukkaiden kasviemme salaisuus! Ei siis lannistuta jos maassa on vielä lunta, vaikka mieli huutaa jo paljasta maata ja lämmintä.
Osa puutarhamme yrteistä on monivuotisia ja aika pian lumien sulamisen jälkeen maasta alkaa jo työntyä oregano, ruohosipuli, lipstikka ja rakuuna. Nyt olisi aika  esikasvattaa kasvit kuten timjami, persilja, kesäkurpitsa ja tomaatti, mutta minä en tänä vuonna matkojen takia esikasvata, vaan haen Rönkon Puutarhalta taimet. 
Tyttärenpoika Atte kaksi vuotta sitten
mummon apurina Rönkön Puutarhalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalainen Ueckermündin kaupungissa

Kaupunki, jossa nyt asumme, on nimeltään Ueckermünde, se on nimetty slaavilaisen kansan mukaan, joka asui aikoinaan Ueckerin vesistöalueell...