sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Keskeltä reunalle – Pyhäjärven kirjaston surullinen tila
Vuosia sitten, ehkä 15 - 20 vuotta sitten kirjoitin artikkelin saksalaisen Malchowin kaupungin kirjastosta Kirjastolehteen. Kirjasto keskellä kaupunkia oli otsikkona. Kun lapsemme olivat pieniä ja vähän isompiakin, vietimme Malchowin kirjastossa monen moista yhteistä tuntia. Kirjasto oli yksi rakkaimmista paikoista.

Sama otsikko, Kirjasto keskellä kaupunkia kuvasi myös Pyhäjärven kirjastoa marraskuun toiseen päivään, viime perjantaihin asti, sillä se oli keskellä kaupunkia, keskellä sen asukkaita, kaiken ikäisiä lapsista vanhuksiin, matkailijoidenkin helposti saavuttama ja ennen kaikkea kaikkien yhteisenä olohuoneena, jonne oli helppo tulla, helppo piipahtaa kirjoja lainaamaan, lehtiä lukemaan, taidenäyttelyitä katsomaan ja paljon muuta. Kirjastohan on monitahoinen, ei vain pelkkä lainaamo.Ikävä kyllä tämä ihana, muuallakin arvostettu ja ihailtu Pyhäjärven kirjastomme siirretään teollisuusalueelle, vanhan ammattiopiston tiloihin, syrjään ja reunalle! Kirjasto keskellä teollisuusaluetta! Onko moista kuultu! Kirjaston henkilökunta varmasti tekee parhaansa, että asiakkaat viihtyvät myös uudessa paikassa, mutta päättäjiltä veto on häpeäksi. Eikö löytynyt parempaa paikkaa, jos kirjaston tila "joudutaan" luovuttamaan toisaalle?

Tänään tein alueelle tutustumismatkan kävellen, keskelle teollisuushalleja, romukasoja, jätteitä, roskaa, huonosti hoidettuja alueita. Matka ei tosiaankaan ollut mitenkään mieltä ylentävä. Ja vaikka sinne menisi autolla, ei sen sijainti tulisi yhtään lähemmäksi tai miellyttävämmäksi.  Kyllä olimme ennen ylpeitä kirjastostamme keskellä kaupunkia! Yhtä ylpeitä kuin silloin ennen Malchowin kirjastosta!

Kirjasto kuuluu olla pienilläkin paikkakunnilla keskellä kaupunkia, keskellä kulttuuria. Vaikuttavuutta mitataan nykyaikana muillakin mittareilla kuin rahalla. Ja alla oleva Tuula Haaviston artikkeli pätee myös maaseutukaupunkien kirjastoihin. Hän toteaa siinä muun muassa, että helposti saavutettava julkinen tila voi lisätä kaupungin hyvinvointia ja yleistä kapasiteettia.

Kirjastoihin syntyy jokamiehen innovaatiokeskuksia
TUULA HAAVISTO
kirjastotoimen johtaja, Helsingin kaupunginkirjasto – Yleisten kirjastojen keskuskirjasto

”Kirjastot ovat nykyään tärkeä osa elinvoimaista kuntaa. Kirjastot inspiroivat kansalaisia kokeilemaan uutta teknologiaa, mahdollistavat luovia kumppanuuksia ja rohkaisevat verkostoitumaan. Kirjastojen työskentelyyn soveltuvat tilat, tiedonhakupalvelut ja erilaiset aineistot ovat tärkeä osa etenkin uusien yritysten alkutaivalta.
Helsingin keskustakirjastoa suunniteltaessa ja muihin kirjastoihin vertailuja tehtäessä on konkretisoitunut, miten paljon sopivasti varustettu ja helposti saavutettava julkinen tila voi lisätä kaupungin hyvinvointia, luovuutta ja yleistä kapasiteettia. Tämä artikkeli käsittelee tilannetta isoissa kaupungeissa, mutta pienemmilläkin paikkakunnilla kirjasto voi olla tärkeä uutta toimeliaisuutta ja kaupunkikulttuuria mahdollistava ympäristö.” Lähde: http://vaikuttavuus.kirjastot.fi/innovaatiokeskuksia.html4 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika.Näitä nahkapäätöksiä on tehty,ei voi ymmärtää.Se on varma,ettei ovi kirjastoon tiuhaan käy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin valitettavasti tulee käymään. Paikalla ja ympäristöllä on suuri vaikutus siihen miten julkisia palveluita käytetään ja miten niitä on mahdollisuus käyttää.

   Poista
 2. Olen "uusi" Pyhis vasta 7v mittarissa.Olen seurannut Pyhäjärven politiikkaa huolestuneenaYleensä täällä tehdään asiat juuri päinvastoin kui muualla Suomessa.Varmasti syntyperäinen Pyhis tietää mitä tarkoitan! Aletaan rakentamaan kun verotulot romahtaa,ei oteta yrityksiä,kulttuuritalo on tärkeämpi kuin koulut,valtuustossa ei mikit ja netti pelaa,kirjastotilanne on täysin susi kuka lie suunnitelman takana ym.ym.Missä piileksii Pyhäjärven päättäjien avoimuus kun sitä niin kehutaan??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaston tilanne on todella "susi" niin kuin kirjoitat. Kuntalaisten kuuleminen olisi ollut paikallaan, kun on julkisten palvelujen muuttamisesta kysymys.

   Poista

Suomalainen Ueckermündin kaupungissa

Kaupunki, jossa nyt asumme, on nimeltään Ueckermünde, se on nimetty slaavilaisen kansan mukaan, joka asui aikoinaan Ueckerin vesistöalueell...