tiistai 27. maaliskuuta 2018

Hamam, veden ja lämmön voima, Berliini - Pyhäjärvi

Kylpylä- ja saunaelämää

Olin ensimmäistä kertaa turkkilaisessa naisten Hamam-kylpylässä Berliinissä. Turkkilaisessa höyrysaunassa olen ollut aikaisemminkin, mutta varsinainen kylpylä oli uusi kokemus. Ulkona satoi räntää, kuten Suomessakin tähän aikaan vuodesta, maaliskuun puolessavälissä on yleistä. Mikä siis sen mukavampaa kuin astua entisen suklaatehtaan ovesta sisään 30 asteen lämpöön, asettaa ulkokengät eteisessä olevaan hyllykköön, riisua vaatteet ja kietoa Hamam-kylpypyyhe ylle ja asettua loikoilemaan kuumalle kivelle.
Keskellä peseytymishuonetta olevalle pyöreälle marmorille mahtuu lepäämään kymmenisen naista niin, että päät osoittavat keskikohtaa. Suihkuja ei tässä tilassa ole, vaan peseytyminen tapahtuu altaiden luona. Yleistä näyttää olevan, että kaksi naista, äiti ja tytär tai ystävättäret, peseytyy yhdessä.
Naiset rupattelevat ja valuttavat vettä laakeasta astiasta toistensa selkää pitkin. Ilmapiiri on kiireetön ja rentouttava. Lämmin vesi solisee ja hukuttaa äänet. Arvelen, että näissä tiloissa on varmasti puhuttu ummet ja lammet. Ei ole mitään kiirettä! Los lassen. Päästää irti.
On kylpylässä myös suomalainen sauna. Sielläkin olimme tyttäreni kanssa, joka vietti samana päivänä syntymäpäiviään. Henkilökuntaan kuuluva nainen opasti meitä, että siellä saa heittää löylyä itse eikä tiimalasia tarvitse kääntää. Emme sanoneet, että olemme Suomesta! Saksalaisissa saunoissa kun on yleistä se, vaikka niitä kutsutaan suomalaisiksi saunoiksi, että saunamestari tulee tietyin väliajoin täpötäyteen saunaan, antaa löylyä ja huitoo pyyhkeellä ilmaa samalla jotain selittäen. Siellä saunoissa on omat saunasääntönsä. Onhan sekin ihan hauskaa. Erilaiset tavat täydentävät toisiansa ja aina löytyy jotain yhteistä!
Tässä Hamam-kylpylässä tarjotaan myös erilaisia hoitoja kuten kokovartalon kuorintaa, hierontoja, kasvo- ja jalkahoitoja. Kahdessa kerroksessa on lepo- ja oleskeluhuoneet, isoja pehmeitä tyynyjä, divaaneja, peittoja joihin kääriytyä.
Kun tulin kotiin Pyhäjärvelle, minua odotti suomalainen puulämmitteinen sauna. Sellainen on meillä mökillä, mutta myös kotona. Ihanaa oli rentoutua matkan jälkeen omassa saunassa ja ihan yhtä mahtava elämys on tuntea veden ja lämmön voima kerta toisensa jälkeen oli sitten missä päin tahansa.


http://hamamberlin.de/galerie.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivä yötä pitempi - kevät!

Aurinko on siirtynyt taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle eli meille Suomeenkin. Eilen 20.3. oli kevätpäiväntasaus, ja minulle...