perjantai 23. maaliskuuta 2018

Luostarin lumoissa


Valon määrä lisääntyy! Miten ihanaa! Valo, lux, lumen, lumo… 

Tänään ajatuspolku vei minut luostareiden parannusoppia käsittelevän kirjan luokse. Saksankielinen, Handbuch der Klosterheilkunde eli vapaasti suomennettuna Luostareiden parannusoppi, on itselleni tärkeä kirja. Sen kirjoittajienkin (Dr. Johannes Gottfried Mayer, Dr. med. Bernhard Uehleke, Pater Kilian Saum OSB) mukaan luostareiden perinnetieto on siunaukseksi terveydellemme, ja vanhat aarteet voidaan löytää uudelleen!  Saksassa luonnonmukainen hoito on yleisempää kuin Suomessa ja siellä yrttejä käytetään omien havaintojeni mukaan enemmän ja monipuolisemmin.

Otin tänään kirjan taas käteeni tutkiakseni rosmariinia. Rosmariiniruukkuja (kuvassa vasemmalla) löytyy elintarvikekaupoista tähän vuoden aikaan, kesällä se kasvaa puutarhassamme muiden yrttien kanssa sulassa sovussa. Moni tuntee rosmariinin voimakasaromisena, männynhavua ja suopursua tuoksultaan muistuttavana yrttinä joka sopii hyvin maustamiseen. Siitä voi tehdä myös teetä ja eteeristä öljyä. 
Luostareissa sitä käytettiin myös lääkkeenä muun muassa kiputilojen hoitoon ja sen tiedetään edistävän  ruuansulatusta. Ulkoisesti siitä on apua, esim. rosmariiniöljy kylpyveteen sekoitettuna, reumasairauksissa ja verenkiertohäiriöissä.  HUOM! Rosmariinia ei saa käyttää raskauden aikana.

Ora et Labora.
Rukoile ja tee työtä.
Sen myötä kylvän ja istutan
rosmariinin, timjamin
ruusun ja mintun.

Puutarhan luostarissa
löydän viisauden
perinteisen tyyneyden,
siunauksen iänikuisen:

ilman jota hengitän
ruuan sekä juoman
liikunnan ja levon
unen, valveillaolon

Kedon kultaisesta suojasta
tasapainon.

Runo Kevät mielessäni -runo- ja värityskirjasta (2017), Tekijät Hanna-Maija Nikunen ja Anitta Oertel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivä yötä pitempi - kevät!

Aurinko on siirtynyt taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle eli meille Suomeenkin. Eilen 20.3. oli kevätpäiväntasaus, ja minulle...